Työelämän tietosuojalain mukaan työnantajan on kameravalvontaa suunnitellessaan ja toteuttaessaan pidettävä huolta muun muassa siitä, että työntekijän yksityisyyteen ei puututa enempää kuin on välttämätöntä toimenpiteiden tarkoituksen saavuttamiseksi, että tallenteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten tarkkailua on suoritettu ja että työntekijöille tiedotetaan 21 §:ssä tarkoitetun yhteistoiminta- tai kuulemismenettelyn jälkeen kameravalvonnan alkamisesta, toteuttamisesta ja siitä, miten ja missä tilanteissa mahdollisia tallenteita käytetään.
Perintökaaren 13 luvun 1 §:n 3 kohdan mukaan testamentti voidaan moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi, jos testamentin tekemiseen on vaikuttanut mielisairaus, tylsämielisyys tai testamentin tekijän muu sieluntoiminnan häiriö. Perintökaaressa ei kuitenkaan ole nimenomaista säännöstä siitä, millä edellytyksillä testamentin peruuttaminen voidaan julistaa pätemättömäksi. Lainvalmisteluasiakirjojen mukaan testamentin pätemättömyysperusteita on sovellettava ilman erityistä lainsäännöstä myös, milloin on kysymys testamentin peruuttamisen pätevyydestä. Oikeuskäytännössä on katsottu, että testamentin pätemättömyysperusteita sovelletaan myös testamentin peruuttamiseen.
Työnantajan käyttämän valintaperusteen asiallisuutta arvioitaessa on oikeuskäytännössä kiinnitetty huomiota yhtäältä työnantajan tarpeisiin ja työntekijöiden soveliaisuuteen uudelleen järjestettyihin työtehtäviin sekä toisaalta tasapuolisuusvelvoitteeseen ja syrjintäkieltoon. Valintaperusteen asiallisuus tarkoittaa muun ohella sitä, että työnantajan ilmoittama irtisanomisen peruste on todellinen.
Työnantaja, joka oli työsuhteen irtisanomisperustetta edellyttäneellä tavalla yksipuolisesti muuttanut työntekijöiden työsuhteiden olennaista ehtoa neuvottelematta muutoksesta yhteistoimintalain 8 luvussa säädetyssä järjestyksessä, oli velvollinen suorittamaan työntekijöille yhteistoimintalain 62 §:n mukaista hyvitystä, vaikka heidän työsuhteensa eivät olleet muutoksen seurauksena päättyneet.
Lexcon Oy 2021